Skûtsje Ebenhaëzer

Het wedstrijdskûtsje van Dokkum!

Het verloren gewaande schip

Het skûtsje wordt opnieuw gedoopt en krijgt de oorspronkelijke naam terug

In 2016 kwam het bestuur samen met de nieuwe schipper tot de conclusie dat investeren in het destijds gehuurde skûtsje geen goede keuze was, liever op zoek naar een ander schip. De toenmalige schipper wist dat het skûtsje van fam. de Jong te koop was. Uiteindelijk werd een overeenkomst gesloten met fam. De Jong om het skûtsje 1 jaar (2017) te huren en daarna over te gaan tot koop. Familie De Jong is er altijd, op basis van de toen bekende informatie, vanuit gegaan dat het skûtsje is gebouwd in 1903 te Franeker door de werf Brandsma.

Het schip lag begin 2017 bij schipper Kees van der Kooij voor de wal lag voor enige onderhoudswerkzaamheden. Simon van der Meulen was op bezoek bij de buurman van Kees. Samen met Frits Jansen, betrokken bij de stichting “Foar de Neiteam” (klik hier voor meer info), kwamen ze tot de voor ons verrassend conclusie dat het schip gebouwd is in…. Dokkum. De rest is inmiddels bekend en uitgebreid verslagen in de diverse media.

Klik hier voor het verslag dat Omrop Fryslan deed van het nieuws.

Voor de nazaten van de oorspronkelijke eigenaar, familie Van der Werf, is het her-ontdekken van het skûtsje een groot geschenk. Dit gaat zover dat er inmiddels een boekje is verschenen dat verslag doet van de “levensloop van ons schip dat oorspronkelijk de naam “Eben Haëzer” droeg.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Hieronder het officiële bericht van de familie Van der Werf:

Tranen in de ogen om verloren gewaande skûtsje ‘Stêd Dockum’

Het nieuws dat het skûtsje ‘Stêd Dockum’ een echt Dokkumer skûtsje blijkt te zijn is niet alleen voor het bestuur, de schipper en de bemanning een ‘boppeslach’, maar zeker ook voor de familie Van der Werf, van wie dit skûtsje (toen nog ‘Eben Haëzer’ genaamd) ooit is geweest. Zij hebben altijd gedacht dat het skûtsje gezonken was en niet meer bestond. Niets is minder waar. Integendeel, hún skûtsje doet onder de naam ‘Stêd Dockum’, vanaf zaterdag mee met de Iepen Fryske Kampioenschappen Skûtsjesilen (IFKS).

De familie Van der Werf was niet meteen overtuigd toen het nieuws over het skûtsje van hun ouders en voorouders in mei 2017 bekend werd gemaakt. De familie had namelijk nooit gedacht dat de ‘Eben Haëzer’ ooit weer boven water zou komen. ,,Mijn vader, die samen met zijn broers op dit schip is geboren, heeft veel over dit skûtsje geschreven. De verhalen gaan tot 1935. Toen werd het skûtsje noodgedwongen verkocht en het verhaal ging dat het schip daarna gezonken is. Wij gingen ervan uit dat dat klopte’’, vertelt Sytse van der Werf uit Dokkum. Skûtsje kenners Simon van der Meulen en Frits Jansen wisten de familie met hun bewijzen echter te overtuigen dat dit écht de ‘Eben Haëzer’ is.

‘Jammer dat mijn broers dit niet meemaken’

Kor van der Werf (1936) uit Feanwâlden is de jongste van de broers Van der Werf die nog in leven is. ,,Ik vind het geweldig dat het skûtsje van mijn ouders weer boven water is gekomen, maar ik vind het zo jammer dat mijn broers dit niet meer kunnen meemaken. Alleen Jitse leeft nog, maar hij woont in Canada en is vanwege zijn hoge leeftijd (91 jaar) niet in staat om nog naar Fryslân te komen. Het ergste vind ik dat ik – als echte skûtsje liefhebber – de enige uit ons gezin ben die niet op het skûtsje is geboren. Toen was het net verkocht.’

Eerste voet aan boord

Voor Kor van der Werf was het dan ook extra bijzonder dat hij op 12 juni 2017 – samen met zijn oomzeggers Sjoerd, Henk, Sytse en zijn zoon Bram – voor het eerst een voet aan boord mocht zetten van het skûtsje ‘Eben Haëzer’. Het schip van zijn pake en beppe, heit en mem en zes broers. Het skûtsje waar zijn schippersfamilie een zwaar leven heeft gehad. ,,Ik had de tranen in mijn ogen toen ik daar zat. Ik dacht, misschien heeft mijn vader wel op dezelfde plek gezeten’’, vertelt Henk van der Werf uit Noardburgum. Voor bestuursvoorzitter Hylke Heidstra van het skûtsje ‘Stêd Dockum’ was het bezoek aan het schip met de familie Van der Werf eveneens een emotioneel moment. ,,Voor ons is het een ander schip geworden.’’

Familiereünie en boekje

Volgens Sjoerd van der Werf uit Damwâld brengt de terugkeer van het skûtsje heel wat teweeg bij de familie Van der Werf. ,,De hele familie is in rep en roer. We hebben zelfs een reünie georganiseerd en een boekje gemaakt over de historie van het skûtsje en over de familie Van der Werf, compleet met stamboom en familiewapen.’’